Wednesday, 10 June 2015

200hari.

In the name of Allah the most gracious and most merciful.

Rase macam dah lama tak post entri.
Tapi kali nh entri bertulis tanpa gambor.
Maybe agak boring.

Aku teringat masa memula aku kenal ngan suami aku, Dzulfadhli. Tapi biase panggil jull. Hahaha.

Mase tuu tahun 2012. Kenal tak lama tapi macam dah ngam sangat. Sedia maklum masa tuu dia ade makwe and aku pon dah berpunya.

Kawan punya kawan. Memasing simpan perasaan sendiri. Tapi aku cakap ngan dia, kite tau ape yang kite dua rase.

Sebab lagipon mase tuu aku dah start tawar hati dengan kekasih lama aii tuu. Hahahhaa. Yelaaa, 6tahun kawan tapi bile aku bukak cite kawin, asyik tukor topic je. Ngko ghaseee?
Aku nak jugak melakukan anjakan paradigma. Hahhaha.

Dulu selalu gak laa kat kaunter aku bukak youtube pasal orang dok lamar lamar makwe dengan menyanyi menari bagi suprise bagai. Walaupon dulu aku agak kasar sikit, tapi boleh nangis kot tengok bendalah gituu. Hati tisu betuii. Cisss!

Satu hari mase aku nak naik bus. Lepas solat jumaat dia dtg duta. Masetu dia dah berenti dari transnasional. So dia datang duta semata nak hantar aku naik bus.
Benda yang dia cuma cakap kat aku masetu, "aku tunggu kau kat sini jadi tunang aku".

Aku tak pasti dia cuba melamar aku ke ape. Biaselah, aii nh selalu pending. Lambat sikit nak tangkap sesuatu. Bhahahhaha.

Dipendekkan cite, dua tahun sebelum kawin tahun lepas, macam macam dugaan datang. Yelaa, kitorg memang dah plan nak kawin muda. Tapi tak plan langsung bile tarikh tahun ape semua.

Bulan puasa tahun lepas, jull ajak aku buka puasa dengan parents dia kat rumah dia. Masetu firstday puasa.
Dua kali je aku datang rumah dia jumpe mama papa sebelum kitorg tunang.

Mase puasa jumpe sekali untuk dikenalkan aku pada mama papa. Pastu mase raya sekali untuk mama papa tanye samada aku and jull nh betul betul ke nak kawin.

Masa raya tuu jugak mama papa datang rumah bincang dengan ibu abah. Mama papa mintak cepat cepat nikah. Tunang 17august2014. Pastu nikah 22november2014.

Rase macam sekejap je. Dan harini genap 200hari aku and jull bersatu as husband and wife. Tapi sampai sekarang jugak aku and jull still guna bahasa diri "aku ngko". Sampai adelah sedara mara aku tekejut aku cakap kasar ngan jull.

Tapi ibu ngan abah paham. Sebab aku dah terbiase macamtu. Hahahhaha. Abah ade jugak tegur mase memula kawin dulu, "ngko panggil suami ngko..aku ngko je?". Nak buek camno. Hahaha.

Kadang gaduh mulut sebab tak sama pendapat. Yelaa,lumrah orang perempuan suka sangat banyak menanya. Hahahaha.

Tapi tulaa, sekarang hari hari kene fikir nak masak ape. Alhamdulillah aii dapat suami yang makan semuanya. Jenih tak memilih dahtu kalau aku masak mesti selalu habis. Bahagianya hati seorang isteri apabila melihat suami selera makan masakan air tangannye. Huhuhuuuuu nangehh aii :'D

Dan alhamdulillah jugak jull bukan sesetengah suami yang mendesak dan marah jika dalam rumahtangga tuu still belum berezeki seorang bebyyy. Aku join group kat fb. Kadang ade yang up status sedih sebab suami tuduh isteri macam macam. Alhamdulillah sangat jull tak macamtu. Huwaaaaa, nangehhh lagi. Sebak sebab Allah bagi kat aku suami yang tak macam macam :'D




Hmmmmmm, harini nak masak ape ye? Hahahahahaaa :D